Linijski taxi na relaciji Novi Sad …

Zanimljivosti

PRVO PROČITAJ SVE PA ONDA ZOVI!!!

Javna je je tajna da iz Novog Sada postoji “linijski taxi” za sve pravce i za sve gradove u krugu od 100km (Beograd, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Irig, Kikinda, Ruma, Sombor, Titel, Zrenjanin, Vukovar, Osijek…)

Pojam “linijski taksi” u zakonu Republike Srbije ne postoji jer sam taksi je vanilinjski prevoz putnika,a da bi se neko bavio linijskim prevozom putnika mora da ispunjava odredjene uslove kao što su da ima odredjeno mesto polaska koje ispunjava uslove za prijem i ispuštanje putnika, tačno vreme polaska i dolaska na odredište sa tačno navedenim mestima na kojima se zaustavlja da primi i ispusti putnike,vozilo koje ispunjava norme za linijski prevoz putnika i druge uslove.

Da bi se neko bavio taksi prevozom u Novom Sadu mora da ispunjava 17 uslova od kojih su neki: da auto ispunjava Euro 3 standarde,da je auto estetski i tehnički ispravan, da vozač nije krivično osudjivan,da ima lekarsko uverenje o zdravstvenoj i psihičkoj sposobnosti da se bavi prevozom putnika, nema zabranu upravljanja motornim vozilom,minimum 5 godina vozačku dozvolu, položen ispit iz poznavanja grada i saobraćajnih propisa…

Osobe koje ne ispunjavaju ove uslove odlaze u sivu i crnu ekonomsku zonu i počinju da se bave “linijašenjem”. Bez otvaranja firme za prevoz putnika počinju da voze odredjenu relaciju po ceni autobuske karte. Putnike voze u vozilima koja ne ispunjavaju bezbednosne norme,bez osiguranja putnika u javnom prevozu,u svojim vozilima zajedno sa putnicima švercuju robu (cigarete,alkohol,belu tehniku…) i samim tim dovode putnike u vezu sa švercom.Zbog loše ekonomske situacije u državi putnici pristaju na ovaj vid prevoza zbog niske cene koja je u visini cene autobuske karte.”Linijaši” u toj ceni vide ekonomsku isplativost jer ne plaćaju porez drzavi,rade to na crno,ne plaćaju osiguranje putnika i uz putnike prevoze i robu sumnjivog porekla.

Sve to funkcioniše “kako treba” do jednog momenta.Do momenta kad policija ili saobraćajna inspekcija ne zaustave “linijaša” i krenu u pretres vozila i proveru dokumentacije za prevoz putnika u javnom prevozu. Najblaži oblik kazne za putnike je da na licu mesta ostanu bez daljeg prevoza pa sve do saučesništva u vršenju krivičnog dela. NE DAJ BOŽE da doživite saobraćajnu nesreću kao putnik “linijskog taksija” jer nećete moći da ostvarite svoja prava na lečenje i na nematerijalnu nadoknadu štete kao neko ko je koristio regularan javni prevoz (taxi,autobus,prevozničke firme…)

Prostom računicom (gde se uzima u obzir samo stanična usluga MAS Novi Sad) bačkopalanački “linijaši” godišnje oštete grad Novi Sad za toliko novca koliko košta izgradnja dečijeg vrtića veličine vrtića Guliver na Novom Naselju koji je kapaciteta oko 2000 dece i zapošljava oko 200 radnika (vaspitači,medicinsko osoblje,kuvari,čistačice,obezbedjenje…). Isto tako,zbog “linijskih taksista”,velike gubitke trpe regularni autobuski prevoznici (Lasta,Fenix GiZ,Dunav prevoz,Severtrans,Autobanat,GSP Novi Sad…) i zbog smenjenog broja putnika prinudjeni su da ukidaju odredjene linije i otpuštaju zaposlene.

Nazivanjem regularnih taksista “linijašima” Vi njih vredjate!To je isto kao kad bi ste apotekara nazvali narko dilerom,doktora – vračem,trgovca-lopovoma,mesara-koljacem, navijača huliganom.

Svako bira svoj način prevoza,ali Vaše pravo je da znate koje posledice možete imati koristeći usluge nelegalnih i divljih “linijskih taksista”.